Sova utan kudde

Vägen till att få en god natts sömn är olika från person till person, vi alla föredrar olika temperaturer, stoppningar, kuddar osv. Våra kroppar är även de olika och därav är olika typer av kuddar och madrasser olika bra för våra kroppar. Oavsett vad, så är det viktigt att man finner det som passar en själv och sin egen kropp, detta för att man ska få en så bra sömn som möjligt, vilket är extremt viktigt.

Det finns många olika frågor kring vad som är bra för kroppen och inte bra när man ska sova, en fråga som vi på Bättre Nätter har upplevt att många undrar över är hur det påverkar kroppen att sova helt utan kudde. Detta har vi tänkt att kort svara på i denna text då vi arbetar för att våra kunder ska få en så god natts sömn som möjligt.

Nacken är en väldigt komplex kroppsdel som består av mycket känsliga nerver, halskotor och muskler som tillsammans arbetar för att skydda matstrupen. Nacken håller upp vårt huvud som väger fler kilon och blir därmed väldigt utsatt och känslig för stelhet och spänningar. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår nacke genom att använda det som passar bäst för just vår nacke.

Nackdelar med att sova utan kudde

Att sova utan kudde har enligt olika källor olika inverkan på kroppen. Enligt vissa så kan det vara skadligt att sova utan kudde då det inte ger nacken ett ordentligt stöd. De fördelar som finns med att sova med kudde är bland annat att det stödjer nacken, utan det stödet så kan nacken hamna i ett läge av stress. Detta är något som kan resultera i att det blir försämrad blodtillförsel till hjärnan samt att man kan uppleva smärtor i både nacke och huvud. Det är därför viktigt att välja en kudde som passar just dig i storlek och fasthet, medan vissa sover bättre på tunna kuddar så sover andra bättre på fluffigare.

Fördelar med att sova utan kudde

Sedan finns det istället de som säger att det faktiskt kan vara bra för dig att sova utan kudde. Det sägs att det är när man sover utan kudde som ryggraden hamnar i dess mest naturliga position. Detta är något som man sen ska kunna märka i musklerna då kroppen ska bli helt avslappnad. Det kan även vara hjälpmedel för vissa med nackproblem att sova en natt då och då utan kudde.

I slutändan så handlar det dock om ens egna preferenser, sover du bättre utan kudde och vaknar utan smärtor och problem, så fungerar det bra för din kropp. Om du däremot vaknar med stelhet eller smärta så bör du nog istället se över att köpa en passande kudde istället. För dig som inte sover bra högt med huvudet men samtidigt inte sover bra utan kudde så kan det vara en god idé att se till de kuddar som är väldigt låga och tunna.

Det är faktiskt i de flesta fall bättre för oss och våra nackar att inte sova allt för högt med huvudet, därför ska vi helst undvika de allra tjockaste kuddarna. Detta för att det med en för tjock kudde kan uppstå en risk att nacken hamnar i en onaturlig framåtlutande vinkel.

För de som upplever problem med nacken och med att finna passande kuddar så finns det speciella nackkuddar som kan ge huvudet ett bättre stöd.

Skulle du ha några frågor angående våra produkter på Bättre Nätter så är du mer än välkommen att kontakta oss. Du kan skriva till oss i chatten i högra hörnet på hemsidan, där våra kompetenta medarbetare sitter redo att svara på dina frågor. Du kan även maila oss dygnet runt till mailadressen kontakt@battrenatter.se.