Sömnmedicin

Sömnen är något vi människor är beroende av och vi måste få de där timmarna av djupsömn under natten för att kunna fungera och må bra. Att någon natt då och då inte kunna sova är något de flesta upplever någon gång, men sen är det vissa som under längre perioder upplever sömnproblem. Detta resulterar ofta i att personen i fråga, som inte får tillräckligt med sömn, får svårigheter med att klara av vardagen och får ett sämre välmående.

Sömnproblemet i sig kan se ut på olika sätt. Det kan vara att man har svårt att somna om kvällen, vaknar alldeles för tidigt om morgonen, eller bara vaknar flera gånger under natten och har svårt att somna om. Dessa olika problem kan vara på grund av både psykiska och fysiska orsaker. Psykiska orsaker är exempelvis ångest, depression och stress, medan fysiska kan vara klåda, sura uppstötningar och värk. Det finns även miljöfaktorer som kan påverka sömnen, detta kan exempelvis vara ljud, att det är för varmt/kallt, eller att det är för ljust.

Hur bryter man denna onda sömncirkel?

I första hand så tipsar man gärna om olika saker som den drabbade själv kan göra.

Detta kan vara saker så som att se till att sovrummet är tillräckligt mörkt, börja använda öronproppar, skapa bättre sömnrutiner, eller motionera lite mer.

När ingenting hjälper, och personen i fråga har svårt att klara av vardagen, så brukar nödlösningen vara att ta till behandling i form av läkemedel. Detta är då något som gärna understryks att vara det man tar till när inget annat fungerar. Sömnmedicin tar man då ofta till bara för att hjälpa bryta den onda cirkeln och få den drabbade igång med att sova ordentligt. Sömnmedicinen ska helst aldrig tas längre än i 4 veckor sträck och man siktar alltid på att ge en så liten dos i en så kort period som möjligt. En längre behandling av sömnmedicin kan både skapa abstinensproblem och ge minskad effekt.

Det man ska komma ihåg är, att sömnmedicin inte ger en lika bra sömn. Det ger inte den samma utvilade känslan som när man har fått en hel natts sömn på naturlig väg. Det är även viktigt att veta att läkemedel vid sömnsvårigheter kan ha en beroendeframkallande effekt vilket gör att det kan vara svårt att sluta ta medicinen samt att det ger abstinensproblem så som ångest, rastlöshet och mardrömmar.

Sömnmedel är något man får på recept av sin läkare. Saker som vilket typ av sömnproblem man har, ens ålder och om man har andra sjukdomar, avgör vad för sömnmedicin man får.

Vi på Bedre Nætter hoppas att denna text har varit informerande och spridit kunskap angående just sömnmedicin. Vi hoppas även att våra kvalitetsprodukter samt de olika tips som tidigare nämnts kanske kan hjälpa dig som har sömnproblem, så att du slipper vända dig till läkemedel.

Skulle det ha uppstått några frågor om oss på Bedre Nætter eller om våra produkter, så får du gärna kontakta oss. Detta kan du göra på vår chatt i högra hörnet på vår hemsida, eller så kan du maila oss dygnet runt till [email protected].