Sömnapné

Sömn är en viktig del av våra liv då det hjälper våra kroppar att återhämta sig. Många uppfattar sömnen som något behagligt och avslappnade, men för vissa är det dessvärre lite mer problematiskt. Det finns dem som drabbas av sömnapné medan de sover, vilket kan vara obehagligt för både den drabbade men även dess partner.

Sömnapné innebär att den drabbade får andningsuppehåll under sömnen. Tillståndet beror på att musklerna i näsa, mun, struphuvud och svalg slappnar av för mycket, vilket resulterar i att musklerna sjunker ihop och blockerar andningsvägarna. Det kan i vissa fall förknippas med kraftiga snarkningar men detta är inte något som alltid gäller.

Detta är något som kan ske flera gånger per natt och när den drabbade får andningsuppehåll så sänks syrehalten i blodet vilket signalerar till hjärnan om syrebristen som då reagerar med väckningsreflexen. Detta gör då att personen i fråga börjar andas igen, och eftersom allt sker automatiskt, så är det vanligt att den drabbade inte minns något alls dagen efter.

Olika behandlingar och råd mot sömnapné

Det finns massa olika behandlingar för sömnapné beroende på hur tillståndet är, men några av behandlingsmetoderna är:

  • Andningsmask som man kan ha i hemmet
  • Sömntandställning
  • Olika råd & tips så som viktminskning, minskad alkoholkonsumtion, sluta med rökning etc.
  • Operationsmetoder

De tre första punkterna är de vanligaste och det man oftast tar till i första hand. Men att understryka är att olika tillstånd av sömnapné kräver olika behandlingar, därav ska man alltid uppsöka sin läkare angående behandlingsmetoder.

Sömnapné är vanligare än vad många tror och det kan drabba vem som helst, både vuxna som barn. Men sen finns det naturligtvis vissa grupper som faller större risk för att bli drabbade än andra.

Vi på Bättre Nätter skrev ihop denna text för att informera om sömnapné för att kunna hjälpa dem som är i behov att lära sig mer om detta tillstånd. Vi hoppas att den har varit hjälpsam och att den kan, precis som våra produkter, hjälpa dig till en bättre sömn.

Skulle några frågor ha uppstått om oss på Bättre Nätter eller om våra produkter, så är det bara att du kontaktar oss i chatten på hemsidan, eller via mail till kontakt@battrenatter.se.