REM Sömn

Har du också hört om REM sömn utan att vara helt säker på vad det är?

Oroa dig inte, du är inte den enda! Läs mer här och bli klokare om den omtalade REM sömnen.

REM sömn är en av de fyra sömnfaser som du går igenom varje natt när du sover. Den har en avgörande betydelse för din sömn, något vi kommer tillbaka till.

REM är en förkortning för ”rapid eye movement” – som översatt till svenska är ”snabb ögonrörelse”. När man är i REM sömnen, rör man nämligen ögonen väldigt mycket för att det är i denna sömnfas som vi drömmer. Därför kallas också denna sömnfas för drömsömnen. 

En lätt sömn med massor av hjärnaktivitet

Detta är en sömnfas, där hjärnas aktivitet är väldigt hög i förhållande till när man är i de andra sömnfaserna. Man befinner sig i REM sömnen flera gånger under en natt, och första gången kommer vanligtvis efter att man har sovit i 90 minuter. REM sömnen varar mellan 10 minuter och en timme åt gången. 

Eftersom att hjärna är väldigt aktiv så sover man väldigt lätt i denna fas – det är också därför du ofta kan uppleva att du vaknar upp mitt i en dröm. 

Därför är REM sömnen avgörande för att bli utvilad

Om man har problem med exempelvis snarkningar eller nattkissande, så kommer man ofta väckas innan man når till drömsömnen. Det kan betyda, att man inte blir ordentligt utvilad. Tillsammans med den djupa, drömlösa sömnen spelar REM sömnen nämligen en viktig roll när kroppen ska förnya sin energi. Det är i dessa faser, som kroppens celler återhämtar och förnyar sig.

För vuxna utgör REM sömnen cirka 20 procent av vår sömn. För bebisar är det ofta ända upp till halvdelen av sömnen.

Om du vill läsa mer om de andra sömnfaserna, så kan du läsa mer här.