Nattsvettningar

Svettas du om natten? Bli klokare här

Var bara lugn, du är helt normal, och vi har alla varit i samma sits – att svettas som en maratonlöpare under natten, utan att vi på något sätt har rört på oss.

Men vad orsakar nattsvett egentligen? Det orsakas helt enkelt av att din kropp försöker bli av med överskottsvärme, om din kroppstemperatur har stigit över de magiska 37 grader.

Med detta sagt, så ska du veta att det kan vara många orsaker till att din kropp har det allt för varmt när du sover. Det kan du läsa mer om här nedanför.

Varför svettas du om natten?

  • Om du känner dig sjuk och seg, så kan detta ofta vara en möjlig orsak till att du upplever nattsvett, då du producerar för mycket värme för att kroppen överarbetar.
  • Många upplever, att de har det varmt om natten när de ska prestera dagen efter. Detta orsakas vanligtvis av stress, nervositet och spänningar i kroppen, som kan vara med till att skapa extra mycket kroppsvärme.
  • En fuktig huvudkudde om natten kan bero på externa faktorer så som en för hög rumstemperatur eller en för varm bäddmadrass, täcke eller mängden av kläder som man har på.

Kan du känna igen dig själv i något av det ovanstående, så finns det lyckligtvis en möjlighet för att göra något åt nattsvetten.

Upplever du däremot nattsvett i stora mängder och över en längre period, så rekommenderar vi att du kontaktar din läkare eller en annan specialist. Alternativt kan du scrolla vidare i texten här och så får du mer vetskap om, hur du kan förebygga svett om natten med ganska enkla åtgärder i ditt sovrum.

Och vad kan du då göra?

Du kan prova att reglera de omgivningar som du befinner dig i, när du ska sova. Exempelvis genom att sova i en säng som är gjord av mer ventilerande material. Ett ventilerande material kan vara latex, som normalt är mer andningsbart. 

Vi kan rekommendera vår Mayan Green bäddmadrass som består av 100% naturlatex. Det betyder, att bäddmadrassen och därmed sängen känns både sval och ventilerande, samtidigt som att detta val är extrem allergivänligt.

Det är också möjligt att ändra på förhållanden så som rumstemperatur och täcke.

Det kan speciellt om sommaren vara varmt om natten, och därför kan det under sommarperioden hjälpa med att sänka temperaturen i sovrummet genom att öppna ett fönster under natten. Utöver detta kan du köpa ett svalt täcke, som är avsett för de varmare nätterna. De svala sommartäckena kan också var en möjlighet om du bara generellt har det varmt om natten.

Det är också möjligt att sänka din kroppstemperatur och få bättre nätter om du väljer att sova utan en tråd på kroppen, alltså helt enkelt som naturen skapat oss – nakna.