Undgå den störande nattsvetten

Vi känner alla till svett under armarna, i pannan och nere på ryggen efter en löprunda – eller när det bara är varmt utomhus. Det är inte alltid skönt när det händer, men kroppssvett är helt oersättligt när kroppen behöver kyla ner sig själv. Men nattliga svettningar är något annat. Det kan nämligen vara extremt störande för din nattsömn när du vaknar och är genomvåt av svett.

Så läs vidare och ta reda på varför du svettas på natten och hur du får stopp på de nattliga svettningarna.

Varför svettas man på natten?

Svett är en helt normal del av livet och också en av många saker som är unikt för oss ​​människor – vi är ett av få djur som kan svettas överhuvudtaget.

Faktum är att du ständigt går runt och utsöndrar vatten från kroppen, även när du sover. Men hur mycket svettas man om natten? Du tappar cirka 200 ml vätska varje natt. Det mesta av denna vätskeförlust beror på din andning och kan därför inte riktigt beskrivas som svett. Vätskan från andningen hamnar ute i sovrummet och stör därför inte din sömn.

Men när du svettas mycket om natten sipprar svetten ut i sängen och kan verkligen förstöra sömnen. Vi kan nog alla vara överens om att det inte är skönt att ligga bland fuktiga sängkläder. Dessutom kan nattlig svett kyla ner din kropp för mycket, så att du därigenom blir mer mottaglig för virus, bakterier och sjukdomar.

Varför svettas jag så mycket om natten?

Varför svettas jag om natten? Det kan finnas många anledningar till detta. En vanlig förklaring är att temperaturen i sovrummet helt enkelt är för hög. Om din kroppstemperatur kryper över de magiska 37 graderna kommer din kropp automatiskt att producera svett för att bli av med överskottsvärmen.

En vanlig orsak till att kvinnor drabbas av nattliga svettningar är klimakteriet. Man upplever då plötsliga värmevallningar, vilket gör att kroppen kyler ner sig med svett. Det är en helt normal reaktion, men den kan ändå vara väldigt störande för nattsömnen.

Alkohol kan också skicka dig på en ordentlig svettkur under natten. Vissa säger att kroppen svettas ut alkoholen när du sover, men det är inte sant. När du dricker alkohol ökar pulsen och blodkärlen i huden vidgar sig. Det kan få huden att kännas varm, vilket gör att kroppen producerar svett.

Många upplever att de känner sig varma på natten ifall de ska prestera dagen efter. Detta beror vanligtvis på nervositet och spänningar i kroppen, vilket kan bidra till att skapa extra mycket kroppsvärme.

Varför kallsvettas jag om natten?

Dina nattliga svettningar kan också bero på andra saker än ett varmt sovrum. Många av oss har upplevt att vi vaknar upp på natten, alldeles kallsvettiga. Kallsvett skiljer sig ifrån normal nattsvett då den inte orsakas av en överdrivet hög kroppstemperatur. Faktum är att man ofta fryser under tiden och måste hålla sig under täcket. Det är en bra idé att vara uppmärksam på kallsvettningar, särskilt om de förekommer ofta. Det kan nämligen vara ett tecken på sjukdom.

Det är helt normalt att kallsvettas på natten ifall du t.ex. drabbats av influensa. Kroppen bekämpar viruset genom att höja kroppstemperaturen och "svettas", så att säga, ut sjukdomen.

Men frekventa kallsvettningar under en längre period kan vara ett tecken på lågt blodsocker och blodtryck vilket i värsta fall kan vara symptom på cancer. Om du upplever detta bör du bli undersökt av en läkare.

Kallsvettningar kan också uppstå om du har mardrömmar. Detta kan utlösa rädsla i hjärnan, och sätta igång kroppens alarmberedskap – och här är kallsvett ett av symptomen. Om du ofta kallsvettas kan det också vara ett tecken på att du lider av stress eller ångest.

Hur undviker du att svettas om natten?

Det finns många saker som du kan göra för att undvika nattliga svettningar. Det primära är att sänka temperaturen i sängen och i sovrummet. Till exempel genom att sova i en säng tillverkad av mer ventilerande material. Ett ventilerande material kan vara latex, vilket andas bättre än exempelvis minnesskum. 

Vår Mayan bäddmadrass består av 100 % naturlatex. Detta gör bäddmadrassen både sval och ventilerande, och samtidigt är Mayan ett särdeles allergivänligt val.

En annan särdeles passande bäddmadrass är vår Diamant bäddmadrass. Bäddmadrassen är tillverkad med naturlig grafit på ena sidan, vilket gör att bäddmadrassen verkar avsvalkande när du är varm.

På sommaren kan det hjälpa att byta till ett svalt täcke designat för varmare nätter eller ifall du bara känner dig varm om natten. Om du är intresserad av ett aktivt svalkande täcke kan vi rekommendera vårt Frigus täcke, som på samma sätt som Diamant har en svalkande sida som kan vändas mot kroppen när du ska sova.

Ett öppet fönster under natten kan också sänka temperaturen i sovrummet och rädda dig från att svettas rejält om natten. Du kan även dra för gardinerna under dagen. Det hindrar solens strålar från att tränga in sovrummet och håller därmed temperaturen nere.

Undvik att kallsvettas om natten

Eftersom kallsvett inte orsakas av värme är det heller inget som går att fixa genom att öppna ett fönster eller genom att byta till ett sommartäcke.

Om du fryser och svettas om natten under en natt eller två, är det med största sannolikhet kroppens reaktion på en influensa. I så fall finns det inte mycket att göra, förutom att ge kroppen tid att svettas ut febern. Om du kallsvettas under en längre tid kan det som sagt vara ett symptom på allvarlig sjukdom. Om du är tveksam bör du kontakta din läkare.

Om du kallsvettas på grund av stress och ångest bör du snabbt identifiera orsaken och försöka att ta itu med den. Tyvärr går det inte alltid att bli av med stress och ångest snabbt, men det är en desto större anledning till att sätta igång direkt. Både för din mentala hälsa och för din nattsömns skull.

Källor: Sleep Foundation. & Healthline.

  • När du svettas om natten beror det på att din kropp försöker att bli av med överskottsvärme. Vanligtvis svettas man på natten ifall man är sjuk, stressad eller om temperaturen i sovrummet är för hög.

  • Det finns flera saker som du kan prova ifall du ofta svettas på nätterna. På sommaren kan du lämna ett fönster på glänt under natten, så att du får in frisk och sval luft i sovrummet. Dessutom kan du prova att byta ut din bäddmadrass mot en bäddmadrass av latex som både andas extremt bra och är ventilerande. Du kan även byta ut ditt täcke mot ett mera svalkande täcke som under natten kan reglera din kroppstemperatur.