Nattskräck

Nattskräck är ett tillstånd som både vuxna och barn kan drabbas av, det är dock avsevärt fler barn som får dessa så kallade attacker. En nattskräcksattack uttrycks i att den drabbade är, som namnet antyder, helt skräckslagen, vilket är något som kan vara obehagligt för alla i familjen.

Det är många föräldrar som vill läsa mer om just nattskräck och hur det påverkar deras barn. Många föräldrar vill desperat kunna hjälpa sina barn då det naturligtvis är hårt att se sitt barn så upprört, därför har vi på Bättre Nätter valt att skriva en informerande text som förhoppningsvis kan hjälpa dem som vill veta mer och vill försöka finna lösningar.

Vad innebär nattskräck?

Nattskräck är ett tillstånd som oftast sker för barn mellan två och tolv år, det kan även ske för yngre barn och även för vissa äldre. Det är även vissa vuxna som får det men det är inte alls lika vanligt. Attacken sker oftast tidigt efter att barnet somnat, ca. 1-2h in så kan attacken ofta komma i form av att barnet skriker, fäktas med armarna och kastar sig fram och tillbaka i sängen. Vissa barn utför även dessa ting samt att de går ur sängen och stampar, men en gemensam faktor är just att barnet är hysterisk, tröstlös och våldsam. Personen i fråga är ofta helt okontaktbar och kan uppvisa rädsla för den person som försöker hjälpa den, även fast det er en förälder. Detta är något som är extremt obehagligt och för en förälder att se sitt barn så skräckslagen och upprörd kan vara väldigt hårt, men viktigt att veta är att barnet sover när detta sker och de flesta som haft nattskräcksattacker kan inte minnas något av det dagen efter.

En sådan attack kan vara i bara en minut upp till längre perioder på 20 minuter eller mer. Det går vanligast över genom att barnet vaknar eller somnar om igen.

Vad kan nattskräck bero på?

Varför vissa personer får nattskräck finns det inget helt säkert svar till, men det finns vissa faktorer som man kan koppla samman med dessa attacker. Några av dessa bidragande faktorer kan vara sömnbrist, har barnet sovit för lite så kan det innebära att det hamnar i djupsömn så tidigt efter de somnat vilket kan öka risken för nattskräck. Om barnet är kissnödig så kan det vara en bidragande faktor för att få en nattskräcksattack. Det finns även ytterligare faktorer så som sjukdom i form av feber, stress eller så kan det också vara ärftligt.

Vad hjälper mot nattskräck?

Först och främst så kan fasta rutiner vara en hjälpande faktor för att barnet ska undvika att få sömnbrist, vilket i sig kan minska risken för nattskräck. En annan metod som kan hjälpa är att föra en dagbok över nattskräckattackerna och finna dess mönster, när man väl har det så kan man se till att väcka barnet ca. 10-15 minuter innan en attack vanligtivs sker. När barnet väl har väckts så är det bara att säga god natt och hjälpa barnet somna om igen vilket i flera fall kan minska risken för att attackerna sker.

Vad ska man som förälder göra under dessa attacker?

Detta är en fråga som det finns alla möjliga svar till. För vissa så fungerar det bättre att lugnt sitta bredvid barnet och bara låta attacken gå över, visa att man är där och försöka ge barnet trygghet. Vissa tycker att det fungerar att prata lugnt med barnet, kanske hålla om barnet om det verkar hjälpa, och klappa försiktigt på huvudet. Det finns de som säger att man helst inte ska väcka barnet medan andra upplever att det är det enda som hjälper för att få attackerna att gå över. En del väcker därmed sina barn genom att tända några lampor, sätta på lite lugn musik och försöka prata med dem för att få dem att tillslut sakta vakna. Vad som är den rätta metoden är oftast svårt att fastställa då det är så olika från barn till barn, därför kan det vara betryggande att prata med någon ifall man som förälder känner att man inte finner någon bra lösning för sitt barn.

Nattskräck är i sig inte farligt, det enda man ska tänka på är att man enklare kan skydda personen som upplever attackerna genom att låsa fönster och dörrar samt att ta bort skadliga föremål. Det är väldigt sällan som barn behöver uppsöka vård för sin nattskräck och vanligtvis är det något som växer bort med åldern.

Nattskräck hos vuxna

Nattskräck hos vuxna är ovanligare än hos barn och det sker ofta om personen i fråga är i ett speciellt tillstånd. Det kan exempelvis ske i samband med personer som har stressyndrom, är emotionellt instabila eller som är suicidala.

Skulle du ha några frågor om Bedre Nætter eller om våra produkter så kan du alltid kontakta oss via chatten på vår hemsida eller genom att maila oss till [email protected].